Billardbord

Når du anskaffer et billardbord, er der naturligvis tale om en større investering. Men til gengæld vil et lækkert billardbord give dig, din familie og dine venner et væld af underholdende timer og fantastisk samvær.

Billard er som udgangspunkt bygget op omkring helt enkle elementer. En beklædt bordplade, et antal baller og en kø. Samt for visse varianter også kegler. Men udfordringerne på et billardbord er uendelige og involverer intens træning og matematiske overvejelser, hvis du virkelig er seriøs med dit billardspil.

Glæden ved billard er universel. Billard spilles over hele verden. Selvfølgelig er der varianter, alt efter hvor du befinder dig. Således er keglebillard – og varianten Skomagerpot – specielle danske discipliner, som spilles efter regler, der er mere end hundrede år gamle.

Du kan vælge et billardbord i alle prisklasser. Lige fra de helt billlige bordbillard, som blot består af en billardflade uden ben, og op til de mest avancerede billardborde, der anvendes til international konkurrence.

Et billardbord fås i mange forskellige størrelser. Bordene måles altid i fod, fordi billardborde oprindeligt først blev produceret i lande, hvor man anvender måleenhederne tommer og fod. Du kan få borde, der måler 7 fod, men en konkurrencebord skal være mindst 9 fod.

Du kan desuden vælge dit billardbord i forskellige kvaliteter. Til de billigste billardborde anvendes gerne spånplader eller MDF under en lamineret overflade. De dyrere borde er fremstillet i massivt træ – eg, ahorn, ask, mahogni, kirsebær m.m.

Leder du efter et billardbord, der vil holde i lang tid, kan det stærkt anbefales, at du satser på et billardbord lavet af massivt træ, og helst med en virkelig tyk og holdbar laminering på toppen. Skal billardbordet stå på et synligt sted i hjemmet, vil et bord i massivt træ selvfølgelig også præsentere sig langt pænere som det møbel, et billardbord jo også er.

Selve spillepladen til et billardbord kan enten fremstilles i skifer eller marmor. Tidligere blev alle plader til billardborde fremstillet i marmor, men i dag bruges næsten udelukkende skifer, der er mindst lige så anvendelig og desuden billigere at producere.

Tykkelsen på skiferpladen vil typisk være mellem 20 og 25 mm. Denne tykkelse giver erfaringsmæssigt det optimale billardspil. Under skiferpladen monteres en træplade, hvortil klædet kan fastgøres – som regel ved hjælp af en hæftepistol.

De bedste billardkøer på markedet er fremstillet i ahorn. Køer fås i alle prisklasser, og du kan.bl.a. vælge mellem skruelæderkøer, hvor køduppen skrues på, og limlæderkøer, hvor duppen limes på. Limlæder giver de bedste spilleegenskaber på grund af den ubrudte forbindelse, mens skruelæder giver en vis usikkerhed på grund af den tekniske sammenføjning.

Billardborde produceres også med spilleplade af træ. Disse borde egner sig fint til private spillerum og institutioner, men er du ude efter et slidstærkt billardbord, der skal holde i lang tid fremover, skal du investere i et robust og stabilt skiferbord. Skiferborde er naturligvis tungere end træborde. Desuden er de ofte lavet af massivt træ og udstyret med flotte detaljer og smarte funktioner, og de leverer derfor det bedst mulige spil.

Hvad angår beklædningen til dit billardbord, er det vigtigt at du stiller krav, da billardbeklædningen er afgørende for bordets spilleegenskaber. Desuden handler det også om holdbarhed for beklædningen. Den optimale beklædning består af en blandning af uld og nylon, da uld fremmer spilleegenskaberne, mens nylon i beklædningen gør den mere holdbar. Andelen af nylon kan variere fra 10-40 %. Generelt kan man sige, at spillet på klædet bliver hurtigere, jo mere uld det indeholder.

Banderne til dit billardbord skal være korrekt fremstillet og bestå af de rigtige materialer.  Selve banden er lavet af gummi og sidder på enden af et stykke træ, som derefter fastgøres til skiferpladen. Træstykket skal helst være lavet i massivt træ. Desuden bør det være forstærket med laminat i en høj kvalitet for at opnå en ekstra slidstyrke. Uden på gummibanden ligger man derefter kantbeklædningen.

Gummibanderne skal være fremstillet af 100 % naturgummi for at opnå det optimale rebound. På banderne finder du de såkaldte sigter – små mærker, der hjælper dig som spiller med bedre at kunne bedømme afstanden på billardbordet.

Du kan ofre nok så meget på dit nye billardbord. Det hjælper alt sammen ikke meget, hvis “værktøjet” ikke spiller med. Det er derfor helt afgørende, at du udvælger dig den rigtige billardkø for at optimere dit billardspil.

Kontakt Spil-ApS